Chefs Quarter Chefs Quarter Chefs Quarter Chefs Quarter

Australië als wijnland: unieke blends en innovatieve werkwijzen

Chefs Quarter
Chefs Quarter
Australië als wijnland: unieke blends en innovatieve werkwijzen

Frankrijk, Spanje, Portugal, Italië en Duitsland: allemaal geroemd om hun pittoreske chateaus met florerende wijngaarden. Maar het gezegde ‘wat je van ver haalt is lekker’ gaat ook zeker op voor wijnen uit Australië; een fantastisch land met een bijzonder aantrekkelijk klimaat voor wijnboeren. In Australië vind je de belangrijkste wijngebieden in het koele zuiden. In New South Wales rond Sydney, Victoria rond Melbourne en South Australia rond Adelaide kom je vooral wijnen tegen van Shiraz en Chardonnay. En dan van de stevige en kruidige soort: ideale wijnen voor bij de barbecue (door de Aussies ‘barbie’ genoemd en definitly hun grootste hobby).

De oorsprong van de Australische wijnbouw leidt terug naar de 18e eeuw, waarin de Engelse kapitein Arthur Phillip de eerste druivenstokken plantte in de buurt van Sydney. De druivenplantjes waren een klein onderdeel van de vracht toen de eerste vloot in Australië arriveerde. Ondanks dat ze in Australië dus al een aantal jaren ervaring hebben met wijnteelt heeft het tot de jaren zestig van de twintigste eeuw geduurd voordat de interesse in Australische wijn op gang kwam. De lokale bevolking dronk tot die tijd liever bier.

De pioniersgeest van Thomas Hardy

Een van mijn favoriete wijnhuizen uit Australië is Hardy’s. In 1850 arriveerde oprichter Thomas Hardy op twintigjarige leeftijd in South Australia. Hij kocht een stuk grond langs de River Torrens, genaamd Bankside. Hier verbouwde hij de eerste Shiraz en Grinache druiven met de visie om een gewaardeerd wijnhuis wereldwijd te worden. Hij maakte deze visie tot werkelijkheid met het bottelen van zijn eerste jaargang in 1857. Sindsdien hebben vijf generaties van de Hardy’s familie zich gewijd aan het in stand houden van zijn passie en pioniersgeest.

Opvallend aan de manier van druiventeelt en wijnbereiding in Australië is dat deze sterk gescheiden zijn. De bereiding (vinificatie) vindt namelijk vaak plaats in de buurt van de grote steden, terwijl de wijngaarden soms honderden kilometers verder op liggen. Om de druiven goed te houden worden deze daarom gekoeld bewaard en vervoerd.

Nieuwe werkwijze

Australië is een vrij ‘nieuw’ wijnland. De wijnboeren en wijnmakers worden om deze reden niet gehinderd door de traditionele werkwijzen zoals het er bij de Europese chateaus aan toe gaat. De Australiërs zien het maken van wijn als een technologisch proces, dat bij voorkeur zo efficiënt mogelijk moet verlopen. Veel wijnmakers zijn dan ook academisch geschoold en worden ondersteund door het Australian Wine Research Institute (AWRI), een belangrijk onderzoeksinstituut voor de wijnindustrie.

Unieke blends

Met 25 procent maakt de Shiraz zichzelf tot het belangrijkste druivenras van Australië. De Shiraz wordt op de voet gevolgd door de Cabernet Sauvignon, die met 19% een goede tweede plaats inneemt. Op de derde plek met 14% vinden we de Chardonnay terug.

Wijnen die uit meer dan één druivensoort bestaan noemen we ook wel gemengde wijnen. In de hele wereld maken wijnmakers deze gemengde wijnen met druivensoorten op de klassieke Franse manier. Bijvoorbeeld een Cabernet Sauvignon met Merlot en Cabernet Franc of een Sémillon met Sauvignon Blanc. In Aussie doen ze dat nét eventjes anders. Hier gaan ze voor een aantal unieke blends, zoals Semillon met Chardonnay of Shiraz met Cabernet Sauvignon.

Meer Australië?

De wijnen uit ‘Down Under’ zijn onwijs populair. Niet zo gek, want ze zijn toegankelijk én betaalbaar. Voor een goede Australische wijn hoef je heus geen vierentwintig uur in het vliegtuig te zitten. Je haalt deze namelijk gewoon bij de plaatselijk supermarkt. Wil je een aantal tips voor een lekkere Australische wijn of meer weten over Australië en haar druivenrassen, volg dan Hardys Wines op Facebook!

Chefs Quarter   ▸ door op
×
Home Food Drinks Places Inspiration About