Chefs Quarter Chefs Quarter Chefs Quarter Chefs Quarter

All about Chardonnay and nothing but love

Chefs Quarter
Chefs Quarter
All about Chardonnay and nothing but love

Tijdens het Food Lovers Weekend dit jaar schoven wij natuurlijk ook even aan bij onze grote vriendin en wijnkenner Corria Houthuizen. Tijdens de wijnworkshop All About Chardonnay maakten wij kennis met alle verschillende stijlen van de Chardonnay druif van Maison Castel. Persoonlijk was ik al groot fan van Chardonnay, maar deze workshop geeft mij wel een veel breder beeld van waar de Chardonnay druif vandaan komt en hoe groot de diversiteit van deze soort is.

Gekke Amerikanen

Wist je trouwens al dat wereldwijd de meningen over Chardonnay nogal verdeeld zijn? In Amerika is er een groepering genaamd Anything But Chardonnay die een passionele hekel aan deze druifsoort heeft. Waarom dan zul je je wellicht afvragen. Nou dat zit namelijk zo. In de jaren ’80 waren de vaten Chardonnay niet meer aan te slepen, zo rete populair was deze wijn. Op een zeker moment staarden mensen zichzelf helemaal blind op de Chardonnay en wilden ze niet meer verder kijken dan dat. Dit irriteerde een bepaalde groep mensen in de Verenigde Staten en die zijn daarom de ABC (Anything But Chardonnay) movement gestart. Voor hen geen Chardonnay meer, maar liever iets vernieuwends.

Hele kuddes wijndummies die hier achteraan rennen en eigenlijk geen idee hebben waarom ze geen Chardonnay meer drinken. Zij bestellen veel liever een semi-hippere Chablis. Echter wordt deze gewoon van de vertrouwde Chardonnay druif gemaakt.

Karakteristieken en smaakbeleving

Smaken verschillen per persoon, niets is minder waar, maar de hoeveelheid aan wijnstijlen die de Chardonnay druif voortbrengt is zo breed dat er voor ieder wel iets tussen te vinden is. Het is een makkelijke druif en er valt daarom goed mee te vernieuwen. Het is maar net wat de wijnboer er mee doet. Tijdens de workshop van Corria mochten wij dit aan den lijven ondervinden. In 45 minuten kregen wij een wine flight, bestaande uit vier totaal verschillende Chardonnay’s en een aantal kleine bites in de vorm van jonge kaas, oude kaas, blauwe kaas, geitenkaas en een crackertje. Die laatste was vooral bedoeld om je palet weer even te neutraliseren.

Vinoloog Corria leerde ons, door zelf te proeven, de karakteristieken van de verschillende wijnen en wat voor smaakbeleving je kan krijgen met de verschillende combinaties. Hoe oude en jonge kaas nog zo kan verschillen met eenzelfde type wijn is heel apart om te proeven. Het leuke aan deze korte proeverij is ook het terugproeven. De wijnen stonden van links naar rechts op sterkte en gaven de mogelijkheid ook weer een stapje terug te gaan.

De minuten vlogen voorbij en voor wij het wisten stonden we lichtelijk aangeschoten weer buiten, want uitspugen doen we gewoon die hard niet aan. Ik was al fan van de Chardonnay en na deze workshop blijf ik dat ook zeker!

Bekijk hier de foto’s

Bron beeld: Food Lovers Weekend by Ruben May

Chefs Quarter   ▸ door op
×
Home Food Drinks Places Inspiration About