Chefs Quarter Chefs Quarter Chefs Quarter Chefs Quarter

Gastblog: Limoencupcakes met een frisse en zomerse smaak

Chefs Quarter
Chefs Quarter

Vandaag een nieuwe gastblog van Bas van Bastaart. Een jongen van 17, die helemaal verslaafd is aan bakken. Cupcakes, taarten, grote Novelty Cakes met fondant; hij maakt van alles en doet dat met plezier. Hij vindt de presentatie van zijn baksels net zo belangrijk als de smaak. Bas heeft plezier in het bakken en vindt het erg leuk om zijn passie met anderen te delen! Op zijn YouTube-kanaal deelt hij cakerecepten, net als op zijn blog. Vandaag heeft hij speciaal voor Kookslaaf limoencupcakes gebakken!

Bas: “Ik vind het leuk om moeilijke en grote cakes en taarten te maken, maar de echte goede smaken zitten toch in de kleinere desserts en gebakjes. Vandaag heb ik een cupcakerecept voor jullie, boordevol frisse en zomerse smaken. De zomer is nog ver te zoeken hier in Nederland, dus daarom gaan we de zon in huis halen met deze limoencupcakes. Deze cupcakes bestaan uit een basis van fluffy beslag, en hebben binnenin een leuke verrassing; limecurd! Dit is een variatie op de traditionele lemoncurd, maar deze keer met limoen. De frisse en licht zure vulling maakt deze cupcake extra speciaal. En bovenop een toef botercrème, enjoy!”

Dit heb je nodig voor 12 cupcakes
Voor het cupcakebeslag:
– 45 gr. roomboter
– 125 gr. kristalsuiker
– 1 tl. vanille extract
– 1 ei
– 120 gr. zelfrijzend bakmeel
– Snufje zout
– 1 limoen
– 120 ml. melk

Voor de limecurd:
– 60 gr. roomboter
– 3 limoenen
– 2 eieren + 2 eidooiers
– 180 gr. kristalsuiker
– 2 el. maïzena
– 1 el. water

Voor de botercrème:
– 80 gr. roomboter
– 250 gr. poedersuiker
– 1 limoen
– 25 ml. melk

Bakspullen:
– Mixer en kom
– Muffinvorm en cupcakepapiertjes
– Spuitzak
– Pannetje en houten lepel
– Zeef
– Appelboor of scherp mes

Voorbereiding:
– Haal een half uur van tevoren de roomboter en eieren uit de koelkast, zodat ze op kamertemperatuur kunnen komen.
– Verwarm de oven voor op 175 graden Celcius.
– Bekleed de muffinvorm met de 12 cupcakepapiertjes.
– Was al je limoenen met koud water.

En zo maak je het
We gaan eerst het cupcakebeslag maken:
1. Klop de roomboter en de suiker luchtig met een mixer in een kom voor ongeveer 5 minuten, totdat het een luchtige massa is.
2. Voeg dan het ei toe en klop het ei goed door met de mixer op een lage stand.
3. Voeg dan het vanille-extract toe en klop dit goed door.
4. Zeef het zelfrijzend bakmeel en zout boven de beslagkom. Mix dit op een lage stand door je beslag.
5. Rasp de schil van de limoen en pers de limoen uit. Voeg het sap, de schil van de limoen en de melk toe. Mix dit goed door op een lage stand van de mixer.
6. Verdeel het beslag met 2 eetlepels over de 12 cupcakevormpjes, en bak de cupcakes voor 20-25 minuten gaar in de oven. Dit kun je checken door een satéprikker in de cupcake te steken, en de cupcake is gaar als de prikker schoon uit het cakeje komt. Laat de cupcakes helemaal afkoelen in de muffinvorm.

Nu gaan we de limecurd maken:
1. Rasp de schil van één van de limoenen, en pers alle limoenen uit. Doe de rasp en het sap in een pannetje met de boter. Zet dit op laag vuur en laat de boter smelten.
2. Klop in een aparte kom de eieren, eidooiers en suiker kort met een vork of garde, totdat het geheel wat lichter van kleur wordt.
3. Los het maïzena op in het water in een apart kommetje en zet dit aan de kant.
4. Als de boter gesmolten is, kun je dit hete limoen- en botermengsel langzaam bij het eiermengsel schenken. Blijf het constant roeren, want anders gaan de eieren koken.
5. Giet dan het hele mengsel terug in het pannetje en zet dit weer op laag vuur. Blijf dit constant doorroeren!
6. Giet dan het maïzena mengsel hierbij en blijf de curd goed roeren totdat het begint te koken en indikt. Roer het dan nog voor 5 minuten door.
7. Duw de limecurd door een zeef heen met een lepel en laat de curd volledig afkoelen op kamertemperatuur. Doe voor de zekerheid wat vershoudfolie over de curd heen, zodat er geen vel op de curd komt.

Als laatste maken we de botercrème:
1. Klop de boter en poedersuiker luchtig met een mixer op de hoogste stand voor 5 á 8 minuten, totdat het mengsel wit en luchtig is.
2. Pers je limoen uit en voeg één eetlepel van het sap toe aan de botercrème. Voeg ook je melk toe en klop dit goed door op een hoge stand.

– Maak een gaatje in iedere cupcake door met een appelboor of een scherp mes een holletje te maken in de cupcake. Vul ieder gaatje met wat limecurd.
– Doe de botercrème in een spuitzak en spuit een mooie toef op iedere cupcake, zodat je het holletje met de limecurd niet meer kan zien. Decoreer de cupcake als je dat wil met een schijfje limoen.

Deze cupcakes zijn échte flavour explosions, veel elementen en veel smaak. Eetsmakelijk! En vergeet niet op het YouTube-kanaal van Bastaart te abonneren!

limoencupcakes

limoencupcakes

Chefs Quarter  ▸ door op 3 maart 2016
×
Home Food Drinks Places Inspiration About