Chefs Quarter Chefs Quarter Chefs Quarter Chefs Quarter

Geysir: de bekendste geiser van IJsland

Absoluut IJslands grote trots: Geysir, een verwarmde waterbron die iedere vijf minuten voor een groots spektakel zorgt door op volle kracht water de lucht in te spuiten.

Chefs Quarter
Chefs Quarter
Geysir: de bekendste geiser van IJsland

Breng je een bezoek aan IJsland, dan mag je één van de populairste bezienswaardigheden beslist niet missen! Stóri Geysir (Grote Geysir) is de bekendste geiser die IJsland kent en ik vond het fantastisch om dit natuurverschijnsel in real life te aanschouwen.

De Geysir ligt in een zeer actief gebied voor geisers (gebied heet ook Geysir) in het Haukadalur, een dal in het zuidwesten van IJsland niet ver van de Gullfosswaterval. Een paar meter van de Geysir bevindt zich een andere geiser, de Strokkur. In de onmiddellijke omgeving van deze beide geisers liggen meerdere heetwaterbronnen waarvan er een aantal blauw gekleurd water hebben. Een paar van deze warmwaterbronnen hadden vroeger geiseractiviteit.

Good to know

Onderzoek van het afzettingsgesteente heeft laten zien dat Geysir relatief jong is. Het hete bronnengebied van Haukadalur zelf is ongeveer tienduizend jaar oud en de oorspronkelijke warmwaterbron van Geysir is waarschijnlijk ook enkele duizenden jaren oud. Echter heeft naar alle waarschijnlijkheid de bron pas ongeveer 800 tot 900 jaar geleden geiseractiviteit gekregen.

Vrij recent zijn er nog grote wijzigingen in dit vulkanische waterkanon geweest. Na een aardbeving in 2000 begon hij onverwachts weer dagelijks onregelmatig te spuiten met veel minder kracht dan voorheen. Opvallend was dat tussen 17 en 20 juni 2000 de bekende geiser een hoogte van 122 meter bereikte. Iets wat tot dan nog ongekend was.

Strokkur: Toeristische trekpleister

In 2003 was de frequentie van de bevingen weer afgenomen tot ongeveer drie keer per dag en vandaag de dag vertoont hij weer uiterst zelden activiteit. De nabij gelegen Strokkur is op dit ogenblik veel actiever dan de Geysir en spuit elke paar minuten tot een hoogte van ongeveer 30 meter, een bijzonder schouwspel wat op mij veel indruk maakte.

De activiteit is ook sterk afhankelijk van aardbevinkjes die zich nog steeds met enige regelmaat voordoen. Als we spreken over dé toeristische trekpleister van dit gebied, hebben we het dus eigenlijk over de Strokkur.

Waar vind je Geysir?

Het gebied waar Stóri Geysir en Strokkur liggen is voor het publiek vrij toegankelijk. Om in de onderhoudskosten te voorzien, wordt er op vrijwillige basis een kleine bijdrage gevraagd. Voor navigatie kun je het volgende aanhouden: Haukadalsvegur, Geysir, IJsland.

ChefsQ Geysir IJsland

ChefsQ Geysir IJsland

Chefs Quarter   ▸ door op
×
Home Food Drinks Places Inspiration About