Chefs Quarter Chefs Quarter Chefs Quarter Chefs Quarter

Citytrip naar Heidelberg: ontdek deze historische studentenstad

Heidelberg is al eeuwenlang een populaire plaats om te studeren. De oudste universiteit van Europa vind je in deze historische stad. Lees hier meer over de tradities en dingen die je moet zien!

Chefs Quarter
Chefs Quarter
Citytrip naar Heidelberg: ontdek deze historische studentenstad

Op ongeveer vijf uur rijden vanaf Amsterdam vind je in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg de stad Heidelberg. Een middelgrote stad met zo’n 150.000 inwoners, waarvan zo’n 40.000 student zijn. Heidelberg is namelijk een échte universiteitsstad, wat er uiteraard voor zorgt dat er genoeg te beleven valt!

Begin december zijn wij op citytrip naar Heidelberg gegaan, naar aanleiding van het event van CityZapper waar wij als winnaars voor deze stedentrip uit de bus kwamen. Een retourtje met de ICE vanaf Amsterdam inbegrepen, dus wij konden lekker achteroverleunen terwijl wij ons richting de eindbestemming begaven. Het belooft een weekend vol culturele uitstapjes, een bezoek aan de kerstmarkten en uiteraard culinair genieten te worden!

Oudste universiteit van Europa

Het historische centrum van Heidelberg kenmerkt zich met de pittoreske bouwstijl, smalle straatjes en sfeervolle pleintjes. Aan de Universitätsplatz vind je de Ruprecht-Karls-Universität die in 1386 gesticht werd, één van de oudste universiteiten van Europa (al dan niet de oudste). Een must see als je deze stad bezoekt.

Neem een kijkje in het museum en de prachtige zaal, the Great Hall, waar de collegebanken en muurschilderingen van de verschillende faculteiten in authentieke staat behouden zijn gebleven. De zaal wordt nu nog gebruikt voor diploma-uitreikingen en lezingen.

Heidelberg - Ruprecht-Karls Universiteit

Studentengevangenis

Direct aan het universiteitsgebouw gebouwd, vind je de Studentengevangenis (Studentenkarzer). Je kon vroeger niet in Heidelberg gestudeerd hebben, zonder een paar dagen te hebben gebromd. De cellen dragen namen als “Palais Royal” en “Villa Trall”, zijn groter dan de gemiddelde studentenkamer en zijn vol gekladderd met de meest grappige leuzen. Ondanks dat de studenten in hechtenis zaten, moesten ze wel alle colleges bijwonen. Er is daarom een directe verbinding van de gevangenis naar de collegezaal.

De gevangenis is sinds 1914 niet meer in gebruik maar zeker een bezoekje waard, al is het alleen maar om deze hilarische muurtekeningen te bewonderen.

Heidelberg - Studentengevangenis

Studentenkuss

Begin vorige eeuw was het not done om uitgebreid op straat met iemand te zoenen, zelfs hand in hand lopen was niet toegestaan. Wat doe je dan als je een stad hebt vol pubers waarvan de hormonen alle kanten op schieten? Precies je start een onwijs goede marketingactivatie. En wel met chocolade!

De eigenaar van een lokale pub, Café Knösel, vond dit mega gat in de markt en tot de dag van vandaag wordt in het nabijgelegen winkeltje de iconische Heidelberger Studentenkuss verkocht; een chocolaatje die je alleen geeft aan je grote liefde. In het winkeltje in de Haspelgasse staat mevrouw Knösel klaar als een soort cupido om je van deze chocoladekussen te voorzien.

Heidelberg - Heidelberger Studentenkuss

Er is meer in Heidelberg!

Heidelberg is een stad waar nog veel meer te doen is. Breng bijvoorbeeld een bezoekje aan het kasteel (Schloss Heidelberg), wandel over de Philosophenweg, drink een koffietje bij koffiebar Emma of ga echt ‘Duits’ dineren bij Restaurant Hackteufel.

Chefs Quarter   ▸ door op
×
Home Food Drinks Places Inspiration About