Chefs Quarter Chefs Quarter Chefs Quarter Chefs Quarter

Lifehack #21: Hoe kraak je eigenlijk een kreeft?

Chefs Quarter
Chefs Quarter

Zal ik je eens een horrorscenario voorleggen? Je zit in een chique restaurant en krijgt de mogelijkheid een kreeft te bestellen. Vanwege een speciale gelegenheid, ofzo. Daar zeggen de meeste mensen natuurlijk geen nee tegen. Alleen worden de meeste kreeften niet mooi, simpel opengesneden uitgeserveerd. Dat je zo het vlees eruit kunt lepelen. Nee, vanaf het moment dat het zilveren ‘gereedschap’ om je kreeft mee te kraken door de ober naast je bord gelegd wordt, staat het zweet waarschijnlijk al op je voorhoofd. Wat moet ik hiermee? Wat is de etiquette voor het eten van een kreeft? Hoe kan je dat in godsnaam op een enigszins acceptabele en smakelijke manier voor elkaar krijgen, zonder dat je voor lul staat omdat de inhoud van je schaaldier door de zaak vliegt?

De kreefttang en het kreeftenpennetje
Het correct eten van kreeft is een handigheidje dat je gelukkig vrij snel in de vingers krijgt. Laten we eerst eens naar het kreeftbestek kijken. Je hoort bij het gerecht dus een kreefttang, een kreeftenpen, een schaaltje met citroenwater en een handdoekje te krijgen. Ja, de laatste twee zijn voor de vieze handjes. De kreefttang lijkt verdacht veel op een notenkraker waarmee je de kreeft kan opensplijten. Met de pen, een soort langgerekt vorkje, kun je voorzichtig de pootjes en scharen van de kreeft leegschrapen, waarin zich ook vlees bevindt.

kreeft

De kreeft mag dus gewoon gemolesteerd worden
In het onderstaande filmpje zie je hoe je keurig en volgens de etiquette je kreeft kan molesteren. Laat ik eerst voorop stellen: de klus is dus pas officieel geklaard als je bord één grote klerezooi is. Dat is ergens een geruststelling, maar alsnog snap ik dat je je lichtelijk nerveus kan voelen als die chaos op je bord steeds groter begint te worden. Geen zorgen, dat hoort er gewoon bij. Zelfs in een Michelin-restaurant. Ook is het toegestaan sommige stukken met je handen te eten. Wauw!

Deze videohandleiding laat in stappen zien hoe je de kreeft dient open te breken en te eten, en op welke momenten je jouw handen of juist het fascinerende kreeftenpennetje mag gebruiken. Je begint met de poten, breekt dan de scharen af en eindigt met het opensnijden van de staart. Het middenstuk is (helaas) niet eetbaar. Kijk, leer en voel je een deftig mens als je de volgende keer aan de kreeft zit. Succes!

 

 

Chefs Quarter   ▸ door op 28 december 2015
×
Home Food Drinks Places Inspiration About