Chefs Quarter Chefs Quarter Chefs Quarter Chefs Quarter

Lifehack #25: Houdbaarheid van eten en drinken ná opening in de koelkast

Chefs Quarter
Chefs Quarter

Wanneer is die fles witte wijn opengegaan, oh zes dagen terug, dat kan nog wel toch? En die paprika van vorige week blijft zeker niet eeuwig zijn rode kleur behouden? Klopt, producten hebben een bepaalde houdbaarheid (eye opener!), maar die staat niet altijd aangegeven. Er zijn gelukkig wel een aantal richtlijnen hoe lang iets goed blijft in de koelkast, zonder dat je tijdens het ‘even proeven of die nog goed is’ een voedselvergiftiging oploopt.

Zorg om te beginnen in ieder geval dat de temperatuur van je koelkast minimaal op 4 graden of lager is ingesteld. Hoger wordt het gewoon te warm en dat is heel lief van je als je betrokken bent met alle bio-organismen op deze planeet, maar minder prettig voor je gezondheid. Op 4 graden maximaal dus.

Ik heb een lijstje gemaakt met daarop de meest voorkomende producten in mijn eigen koelkast en de tijdsspanne waarin deze goed blijven. Nee dit heb ik niet zelf getest, zo veel geduld heb ik nu ook weer niet.

Houdbaarheid van eten en drinken ná opening in de koelkast

Dit is een persoonlijk lijstje gebaseerd op algemeen aangenomen houdbaarheid van producten. Check zelf altijd goed de datum die op de verpakking staat en ga af op de geur en kleur van een product. Als je het niet vertrouwt dan eet je het natuurlijk niet. Ga niet blind op dit schema, ik ben (nog) geen voedingsexpert.


Houdbaarheid van Alcohol

Bier: 1 dag als je het goed afdekt.
Champagne: 3 tot 5 dagen (De bubbeltjes van de champagne ben je gegarandeerd al eerder kwijt, maar het is nog wel veilig te consumeren)
Wijn, rood/wit: 3 tot 5 dagen (Haal de rode wijn een uur voor serveren uit de koelkast om op temperatuur te komen.)


Houdbaarheid van Sauzen

Barbecuesaus: 4 maanden
Hummus: 1 week
Ketchup: 6 maanden
Mayonaise: 2 tot 3 maanden na opening
Mosterd: 1 jaar


Houdbaarheid van Zuivel

Brie: 1 week (mits goed verpakt in plastic)
Eieren: 3 tot 5 weken
Melk: gemiddeld 1 week na verkoopdatum, dit staat altijd duidelijk op het pak gelukkig.
Mozzarella vers: 2 weken
Parmezaanse kaas, snippers: ongeveer 3 maanden
Yoghurt: 7 tot 10 dagen na verkoopdatum


Houdbaarheid van Fruit en Groenten

Appels: 3 tot 4 weken
Avocado’s, gesneden: 2 tot 3 dagen (Om te zorgen dat ze niet bruin worden laat dan wat citroensap op het vruchtvlees vallen en wikkel hem sterk in met folie.)
Blauwe bessen: 1 tot 2 weken
Broccoli: 3 tot 5 dagen
Wortelen: 2 tot 3 weken
Selderij: 1 tot 2 weken
Sla, krop: 3 tot 5 dagen
Verse Juice d’Orange: 2 tot 4 dagen
Perziken: 3 tot 5 dagen als ze rijp zijn
Frambozen en Aardbeien: 2 tot 3 dagen


Houdbaarheid van Vlees en Kip

Bacon: 1 week
Rundvlees, lamsvlees en varkensvlees: 3 tot 5 dagen
Vleeswaren: 3 tot 5 dagen
Kip, gekookt: 3 tot 4 dagen
Kip, rauw: 1 tot 2 dagen


Houdbaarheid van Vis

Zalm, garnalen en tonijn, vers, gekookt: 3 tot 4 dagen
Zalm, garnalen en tonijn, vers, rauw: 1 tot 2 dagen
Sushi: 1 dag


Chefs Quarter   ▸ door op 13 juni 2016
×
Home Food Drinks Places Inspiration About