Chefs Quarter Chefs Quarter Chefs Quarter Chefs Quarter

Jazz en experimentele bites bij The French Connection

In een souterrain aan de Singel in Amsterdam, vind je het sfeervolle restaurant The French Connection. Terwijl buiten het rumoerige centrum zich opmaakt voor de afsluiter van het weekend, schuif ik op zondagavond aan bij de oase van Jazz en experimentele bites van chef-kok Jef. Ik vertel je graag meer over mijn bezoek.

Chefs Quarter
Chefs Quarter

Iedere eerste zondag van de maand neemt het modern Franse restaurant The French Connection je mee op ontdekkingstocht. De thema-avond Jef & Jazz staat bomvol smaaksensaties en livemuziek. In een experimenteel vijfgangendiner krijg je een flight te proeven van de nieuwe gerechten op de kaart. Leuk feitje over chef-kok Jef van den Hout, hij is genomineerd door Gault & Millau voor meest talentvolle chef! Dat betekent dat je dus iets mag verwachten bij The French Connection.

Het restaurant heeft een ‘casual chique’ uitstraling, die tegelijk toegankelijk en warm is. Ik schoof onlangs aan bij The French Connection om mij te laten verrassen. En dat is zeker gelukt! Bij aanvang kregen wij vrij direct een verrassende amuse van tomaat en dragon gepresenteerd, met een prosecco-achtige wijn als ondersteuning (een ‘Crémant d’Alsace’ om precies te zijn).

Nieuwe smaken ontdekken

Terwijl de jazzband zorgt voor een fijne sfeer kregen wij het voorgerecht opgediend: een frisse combinatie van biet, mosterd en framboos. Wij ervaarden het als een wedstrijdje van smaken, waarbij de frisheid centraal bleef staan. Bij deze eerste gang werd een Franse riesling uit d’Alsace geschonken; net als het gerecht fris en zacht, maar wel met een licht zuurtje.

Na een korte pauze kregen wij gebrande groene asperges met een gepocheerd ei en een sausje van paling. Een aparte combinatie met veel aardse tonen. Leuke toevoeging is de lichte, fruitige en iets exotisch aandoende droge witte wijn uit Maastricht die erbij geschonken werd, de Cuvee XII van Apostelhoeve. Na de eerste twee gangen waren wij al overtuigd van het concept van deze avond: wat is het ontzettend leuk om nieuwe smaken te ontdekken!

Door naar de cassoulette met oester en mossel; heel eerlijk mijn minst favoriete combinatie van de avond. De wijn maakte dit gelukkig wel goed; een vette, boterige Chardonnay van Château Labouré-Roi uit de Bourgogne. De perfecte combinatie bij de vissige smaak natuurlijk.

The French Connection

Spelen met kleuren en smaken

Als vierde gerecht werden wij verblijd met eend, spruiten en ponzu (een sausje). Het malse gevogelte geeft een spectaculair contrast met het groen van de spruiten en de gelige kleur van de saus. Een mooi kleurenspel wat ook qua smaak uitblinkt. Hierbij dronken wij een Portugese rode wijn die zacht van smaak is door de lage hoeveelheid tanines. De wijn van wijnhuis Águia de Moura is opgebouwd uit een blend van 18 verschillende wijnen en is makkelijk te drinken.

De avond begint langzaam op z’n eind te lopen en terwijl de band haar laatste jazz-sessie inzet, krijgen wij het dessert op tafel. Wederom een spannend kleurenpalet, waar qua smaak vol op geëxperimenteerd is. Het gerecht is een combinatie van appel, karamel, yuzu en dille. Klinkt misschien wat gek, maar het sluit bijzonder goed op elkaar aan.

Voldaan kijken wij terug op een complete avond: goed eten, fantastische wijnen en live entertainment. The French Connection is een restaurant waar ik zeker snel weer heenga, dit is namelijk een hotspot die ik graag ook aan anderen wil laten proeven.

Waar vind je The French Connection?

The French Connection is gevestigd in hartje centrum van Amsterdam, aan de Singel 460. Meer info vind je terug op deze website.

Chefs Quarter  ▸ door op 17 september 2017
×
Home Food Drinks Places Inspiration About