Chefs Quarter Chefs Quarter Chefs Quarter Chefs Quarter

Knoflookpaté met gedroogde pruimen, gerookte kipblokjes en pistachenoten

Chefs Quarter
Chefs Quarter
Knoflookpaté met gedroogde pruimen, gerookte kipblokjes en pistachenoten

Om te bewijzen dat het maken van een paté kinderlijk eenvoudig is, stuurde Wina (58) uit Uithoorn ons het recept van haar eigen knoflookpaté van kip, met gedroogde pruimen, gerookte kipblokjes en pistachenoten. Helaas voor Wina niet het winnende recept, maar het is wel een mooi traditioneel gerecht waar wij erg blij van worden. Knoflookpaté is heerlijk voor bijvoorbeeld een koud buffet, maar ook lekker als voorgerecht met een pluk gemengde sla en cranberrycompôte. En natuurlijk gewoon op een stokbroodje of toostje!

Het is echt een meesterklus, dus bereid je wel voor op een paar uurtjes in de keuken staan. Succes!

Dit heb je nodig:
– 250 gram kippenlevertjes
– 150 gram kipfilet
– 100 gram vette, gerookte spekblokjes
– 2 sjalotjes
– 4 teentjes knoflook
– 2 eidooiers
– 6 el sterke kippenbouillon
– 4 el rijstebloem
– gerookte paprikapoeder dulche
– fijn gemalen witte peper
– 1 el Vadouvan kruiden (bv van Euroma-Jonnie Boer)
– evt zout naar smaak
– 5 gedroogde pruimen
– 2 éénpersoons theezakjes Chaithee
– 3 el gepelde pistachenootjes
– stukje gerookte kipfilet à 75 gram
– 150 gram dungesneden langwerpige plakjes katenspek

En zo maak je het:
1. Knip ’s avonds tevoren de gedroogde pruimen in vieren, doe ze in een klein bakje. Zet ca 2 dl sterke Chaithee, giet de kokendhete thee over de pruimstukjes, dek ze af en laat ze tot verder gebruik op kamertemperatuur marineren.

2. Bekleed een kleine paté-, of cakevorm (inhoud 1 liter) met de plakjes katenspek. Laat de plakjes elkaar een beetje overlappen en laat een stukje over de rand van de vorm hangen. Laat de spekblokjes in een koekenpan langzaam helemaal uitbakken op laag vuur.

3. Maak intussen de kippenlevertjes schoon en hak ze net als de kipfilet in stukjes. Pureer deze stukjes glad in de keukenmachine.
Pel en snipper de sjalotjes en knoflook.

4. Giet voorzichtig circa 3 eetlepels uitgelopen spekvet in een andere koekenpan en bak hierin de sjalotjes en knoflook in ongeveer 5 minuten zacht zonder te laten kleuren.

5. Doe dit dan bij de gemalen levermassa en giet er ook, door een zeef, de rest van het uitgebakken spekvet bij. Bewaar de harde blokjes bv voor door de salade of groentesoep. Pureer alles nogmaals zo glad mogelijk.

6. Klop de eidooiers los met de bouillon en de rijstebloem en voeg dit bij het pâtébeslag en maal alles nog heel even door. Doe het beslag in een kom en breng het hoog op smaak met de gerookte paprikapoeder, peper, Vadouvankruiden en eventueel zout naar smaak.

7. Giet de pruimstujes af en meng ze met de pistachenootjes en in blokjes gesneden gerookte kipfilet door het beslag en schep dit inde vorm. Sla de overhangende stukjes katenspek over het beslag en dek de vorm stevig af met een driedubbel stuk aluminiumfolie en zet het geheel in een braadslee.

8. Vul de braadslee met kokend water tot ongeveer 1/4 onder de rand van de patévorm en schuif het geheel op een rooster midden in de voorverwarmde oven. (160 graden)

9. Bak de paté in een uur gaar en neem dan de vorm uit de oven en uit de braadslee. Laat de vorm eerst een uur zo op het aanrecht staan en stort dan de paté op een plank en laat hem helemaal afkoelen. Verpak hem dan stevig in plastic folie en laat hem 24 uur in de koelkast liggen.

Chefs Quarter   ▸ door op
×
Home Food Drinks Places Inspiration About