Chefs Quarter Chefs Quarter Chefs Quarter Chefs Quarter

Aan de Wijn: kun je zelf wijn maken?

Chefs Quarter
Chefs Quarter
Aan de Wijn: kun je zelf wijn maken?

Welkom bij onze wekelijkse wijnrubriek, waarin je alles stapje voor stapje kan leren over wijn. Dat is pas een avontuur. Echt leuk en interessant voor de wijndrinker die er (nog) niet zoveel verstand van heeft. Net zoals wij. Wij hebben daarom Robert, van de Bubbles and Wines aan het Nes in Amsterdam, bestookt met al onze vragen. Maar zelf vragen insturen is natuurlijk ook altijd mogelijk. Kijk daarom wekelijks op kookslaaf.nl om jouw vrienden en familie te kunnen verbazen met jouw verse wijnkennis!

Soms kan ik me er wel eens frustreren over hoeveel een goede fles wijn kost. En breek me al helemaal niet de bek open over de gemiddelde prijs van een glaasje in de Nederlandse horeca. Het ‘Haagse bakkie’ wordt daar namelijk gewoon in de vorm van wijn uitgeserveerd. Maar wat doe je eraan, als selfmade woman (ha ha not) die toch wel graag terrasjes pakt, lekker wil koken en liever geen glaasje kraanwater naast haar diner wil nuttigen? Is het dan een optie om zelf wijn te gaan maken? Het is immers bekend dat je wel zelf bier kunt brouwen. Ik zie mezelf al in een teiltje in de tuin of in de woonkamer staan om druiven te stampen. En sowieso zal zo’n groot houten vat in je woonkamer best decoratief staan. Wij legden onze vraag eens aan Robert voor.

Nee, je wijn wordt niet meer door een in een ton trappelende Fransman geproduceerd
Het zal je niet verbazen dat iemand als Robert zichzelf natuurlijk al veel eerder over deze vraag heeft gebogen. Want hoe mooi zou het zijn als je als wijnkenner zelf een perfect wijntje weet te creëren. Helaas viel dat in de realiteit nogal tegen. Robert is naar Canada afgereisd om daar met een vriend wijn te maken. Met een hoop druiven, wat gist, grote glazen flessen en wat kurken probeerden ze samen naar een goed eindresultaat te werken. Dat lukte dus ook, maar of de wijn lekker was? Helaas niet. Pijnlijk, na al die moeite.

Eigenlijk was dat een best logische verwachting omdat ontzettend veel factoren invloed hebben op de wijn. Zo is de lengte van het gistingsproces belangrijk, maar ook de temperatuur waarop de wijn wordt gemaakt en bewaard. Echte wijnboeren hebben daar professioneel (en duur) apparatuur voor nodig om die perfecte mix van omstandigheden te bereiken, zodat de wijn kwalitatief optimaal is. Ja, haal dat idyllische beeld van het Franse mannetje dat op zijn blote voeten jouw wijn in elkaar staat te trappelen dus maar snel uit je hoofd.

Rem’s Row: Nederlandse wijn van Australische bodem
Zelf wijn maken kan dus maar beter een droom blijven, of iets waar je echt een opleiding voor moet volgen. Maar toch is het de Nederlandse journaliste Remke de Lange wél gelukt: vijf jaar geleden vertrok zij naar Australië met de wens om zelf wijn te maken. Uiteindelijk wist ze het voor elkaar te krijgen met de nodige hulp van een vriendelijke wijnboer van wie ze een stukje land – en een heleboel kennis – mocht overnemen. Ze produceert nu maximaal 2000 flessen Shiraz per jaar en verkoopt ze over de hele wereld. En het smaakt nog goed ook. Haar wijn kun je nog steeds vinden onder de naam ‘Rem’s Row’ en is hier te bestellen. Dat is pas een origineel flesje wijn!

Chefs Quarter   ▸ door op
×
Home Food Drinks Places Inspiration About