Chefs Quarter Chefs Quarter Chefs Quarter Chefs Quarter

Mise-en-place: Goede voorbereiding is het halve werk

Chefs Quarter
Chefs Quarter

Ook in de keuken is het gezegde ‘Goede voorbereiding is het halve werk’ van toepassing. De juiste vakterm daarvoor is mise-en-place. Of je dit nu zegt in vloeiend Frans of plat Jordaans maakt niet uit, als je het nut maar begrijpt. Dan ga je namelijk vanzelf beter, sneller en zonder stress koken!

Voor ik met mijn koksopleiding startte, had ik nog niet eerder van de term mise-en-place (afgekort ook wel m.e.p.) gehoord. In restaurants lezen en schrijven ze met deze methode van werken, om voorbereidende werkzaamheden op tijd klaar te hebben. Het zijn vaak de werkzaamheden die uiteindelijk leiden tot een hogere snelheid van service. Door alles zo goed mogelijk van tevoren klaar te zetten in de keuken, worden gasten sneller bediend.

De mise-en-placewerkzaamheden leiden altijd tot een betere service of snellere bereiding van gerechten. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld de tafeldekken of het bestek inrollen, maar natuurlijk ook de kruiden snijden, de groente ciseleren (duur woord voor fijn snijden) en de sla wassen en plukken. Wat ook vaak in de voorbereiding gedaan wordt is het vlees voorbraden, zodat deze op het moment suprême nog maar heel kort verwarmd hoeft te worden.

Wat heb jij hier dan aan?

Naast dat deze manier van werken in de horeca gebruikt wordt, is het ook prima toepasbaar bij jou thuis. Komen er grotere groepen vrienden of familie eten (wat dacht je van Pasen of Kerst?) dan is er niets vervelenders dan de hele avond hard werken en in de keuken staan. Oké, soms is het ook lekker even de familie te ontvluchten, maar ik ben ervan overtuigd dat het veel aangenamer is als jij gewoon relaxt de laatste hand aan een gerecht moet leggen omdat je voorbereiding zo pico bello in orde is!

Deze blog is niet bedoeld om je daadwerkelijk sneller en beter te laten koken, dan zou ik een 36-delig boek moeten gaan uitwerken en ben ik volgend jaar nog niet klaar. Ik wil vooral dat je begrijpt en na gaat denken over het begrip mise-en-place. Zodat je de volgende keer meer voorbereidingen treft als je gaat koken en het jezelf gewoon honderd keer makkelijker maakt. Cheers for that!

Chefs Quarter   ▸ door op 8 februari 2017
×
Home Food Drinks Places Inspiration About