Chefs Quarter Chefs Quarter Chefs Quarter Chefs Quarter

Ontdek de veelzijdigheid van het Ruhrgebied

Het Ruhrgebied, een streek in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, wint snel aan populariteit. Niet zo gek, want je bent er zo met de auto en er worden super veel leuke evenementen georganiseerd. Ik vertel je er graag meer over!

Chefs Quarter
Chefs Quarter
Ontdek de veelzijdigheid van het Ruhrgebied

Het is heerlijk om zo nu en dan een weekendje weg te gaan. En dan bedoel ik niet gelijk een citytrip naar Barcelona of Milaan, want ook dichterbij huis zijn interessante bestemmingen om te ontdekken. Favoriet bij mij zijn de Duitse steden Essen, Dortmund en Bochum, die vanaf Amsterdam binnen 2,5 uur aan te rijden zijn. Allen gelegen in het Ruhrgebied, een streek waar voor liefhebbers van (o.a. culinaire) events op bijzondere industriële locaties veel te doen is.

Het Ruhrgebied, een regio vlak over de Duitse grens, begint steeds populairder te worden als bestemming voor een (korte) vakantie. Er is dan ook genoeg te doen op het gebied van culinaire events, creatieve festivals, musea en bezienswaardigheden. Veelal op de meest waanzinnige industriële locaties, want daar is dit gebied groot mee geworden. De fabrieken hebben vandaag de dag echter compleet nieuwe doeleinden; ze worden nu vaak als stoere evenementenlocaties ingezet en zijn hipper dan ooit!

Ervaar gastronomische openluchtkeukens

Bijna elk weekend zijn er gastronomische festivals, straatmarkten, streetfood festivals, openluchtkeukens of speciale thema-evenementen te bezoeken waar zowel regionale als internationale specialiteiten worden gepresenteerd. Ik heb een aantal culinaire tips uitgelicht die een bezoekje waard zijn.

‘Weine vor Freude’-festival in Bochum
23 t/m 25 mei 2019, locatie: Rotunde Bochum
Leer tijdens het wijnfestival ‘Weine vor Freude’ uit de eerste hand hoe de wijnproductie in zijn werk gaat: van wijntak naar fles. Je krijgt de kans om internationale wijnboeren persoonlijk te spreken om bijvoorbeeld het achtergrondverhaal van je favoriete wijn te weten te komen. Ontdek nieuwe wijnen terwijl je geniet van de sfeer verhogende muziek. Je hebt gegarandeerd nooit een leeg glas op dit festival!

Ontdek de veelzijdigheid van het Ruhrgebied

Street Food Festival in Duisburg
18 en 19 mei 2019, locatie: Landschaftspark Nord
Street Food Festivals zijn de populairste trends de laatste jaren in de foodscéne. Ook in het Ruhrgebied zijn de vrolijke foodtruckjes met nationale en internationale topgerechten niet weg te denken. Geniet samen met vrienden of familie van veelzijdig eten en drinken in een ontspannen sfeer op vaak industriële locaties. De Street Food Festivals touren door het Ruhrgebied en verrassen je met een constant veranderend aanbod.

Ontdek de veelzijdigheid van het Ruhrgebied

Gourmet Mile Metropool Ruhr
29 augustus t/m 1 september 2019, locatie: Essen
Events als de Gourmet Mile Metropool Ruhr laten mijn food/travel hartje sneller kloppen. Proef culinaire hoogtepunten op een extravagante manier op een waanzinnige toffe locatie in Essen. Gedurende vier dagen pakken elegante restauranttenten met donkere tafels zich uit over rode tapijten langs de oude fabrieksrails. Laat je op deze industriële plek verrassen door de beste chefs uit de regio. ‘s Avonds wordt het landschap getransformeerd in een spectaculaire zee van lichten met op zaterdagavond indrukwekkend vuurwerk.

Ontdek de veelzijdigheid van het Ruhrgebied

Er is meer!

Naast dat er voor foodies genoeg te doen is, valt er uiteraard veel meer te beleven in deze opkomende streek. De (culturele) agenda staat bomvol evenementen om te bezoeken. Ik heb er nog twee die ik graag even apart wil benoemen.

De nacht van de industriële cultuur
29 juni 2019, locatie: meerdere steden
Bezoek je deze streek rond eind juni? Pak dan in één van de deelnemende steden een ‘ExtraSchicht’ mee. ‘De nacht van de industriële cultuur’ vindt iedere laatste zaterdagavond van juni plaats en heeft als doel om de veelzijdigheid van het industriële en culturele erfgoed van het Ruhrgebied te doen ervaren. Het programma varieert van acrobaten en vuurspuwers tot pianoconcerten en dichtwedstrijden. Mis ook absoluut de indrukwekkende lichtshows niet terwijl je geniet van een lokaal gebrouwen biertje.

Ontdek de veelzijdigheid van het Ruhrgebied

LWL Industriemuseum in de Henrichshütte Hattingen
Een persoonlijke favoriet: breng een bezoekje aan het LWL-industriemuseum voor ijzer en staal in Hattingen. Een gave locatie waar 150 jaar lang de vonken in het rond vlogen wanneer de hoogovens van de Henrichshütte het vloeibare ijzer uitspuwden. In 1987 werd het vuur gedoofd. Tegenwoordig kun je op deze unieke plaats de geschiedenis van ijzer en staal tot leven zien komen.

Ontdek de veelzijdigheid van het Ruhrgebied

Gratis toegang en flinke kortingen

Plan je een tripje richting het Ruhrgebied, dan is de RUHR.TOPCARD zeker een goed idee om aan te schaffen. Deze voordeelkaart zorgt voor flinke kortingen en gratis toegang bij geselecteerde attracties. Zo heb je met de RUHR.TOPCARD bijvoorbeeld gratis toegang tot Gasometer Oberhausen, Deutsches Bergbau Museum in Bochum, Zentrum für Internationale Lichtkunst in Unna en Landschaftspark Duisburg-Nord in Duisburg.

Naast het feit dat je met de RUHR.TOPCARD profiteert van gratis toegang tot bepaalde attracties, kun je meer dan 40 attracties zo vaak als je wilt voor de halve prijs bezoeken, waaronder het Alpincenter Bottrop en Movie Park Germany.
De kaart kost €54 voor volwassenen en €35 voor kinderen en is 1 kalenderjaar geldig. De kaart kan online of bij lokale verkooppunten gekocht worden.

Ben je op zoek naar een reisbestemming voor een (korte) vakantie? Overweeg dan zeker deze bruisende regio in Duitsland te bezoeken. Meer leuke tips en evenementen vind je terug op de website van ‘Ruhr Tourismus’.

Chefs Quarter   ▸ door op
×
Home Food Drinks Places Inspiration About