Chefs Quarter Chefs Quarter Chefs Quarter Chefs Quarter

Ontdek de smaken van Tarn in Zuid-Frankrijk

In het zuiden van Frankrijk vind je de regio Tarn, een bestemming met een uniek landschap bestaande uit uitgestrekte wijngaarden, eeuwenoude bossen en indrukwekkende bergtoppen. Lees hier meer over dit mooie gebied.

Chefs Quarter
Chefs Quarter
Ontdek de smaken van Tarn in Zuid-Frankrijk

Na het lezen van mijn artikel over Hôtel Château de Salettes, denk je waarschijnlijk dat ik dit sprookjeskasteel met luxe Spa niet verlaten heb. Fout! En gelukkig maar, want de omgeving waar dit Logis d’Exception staat, biedt een rijk aanbod aan natuur, cultuur en gastronomie die het ontdekken waard zijn.

Lokale markt in Rabastens

Iedere zaterdagochtend trekken bakkers, tuinders, wijnmakers, worstenmakers en jambrouwers naar het dorpsplein van Rabastens, waar een flinke versmarkt uitgestald wordt. Van heinde en verre komen de locals naar Rabastens voor hun wekelijkse boodschappen. Ik ben ontzettend blij dat we getipt zijn hierheen te gaan, want het is zó leuk om als enige ‘toerist’ op zo’n ambachtelijke markt rond te lopen. Uiteraard heb ik een paar verse worsten gekocht, twee potjes jam en een flesje wijn.

Tarn

De wijndomeinen van Gaillac

Het hoofdthema van deze dag is stiekem wel ‘wijn’ aangezien de regio Tarn daar bekend om staat. In totaal biedt het gebied rond de stad Gaillac een thuis aan meer dan 100 verschillende wijndomeinen. Helaas hadden wij niet de tijd ze allemaal af te gaan, maar we zijn in ieder geval wel bij één van deze wijnboeren langs geweest. Domaine Sarrabelle, een familiebedrijf waar inmiddels de achtste generatie aan het roer staat, maakt prachtige wijnen zoals Vintage Saint André en Mauzac de Sarrabelle. Het was een lust om alles even te mogen proeven.

La Table Du Sommelier

Met de smaak van Sarrabelle nog vers in onze gedachten schoven wij op een uiterst sierlijk pleintje in de stad Gaillac aan bij Restaurant La Table Du Sommelier. Inmiddels waren wij lekker op dreef wat betreft de wijn, dus we kozen voor een uitgebreide driegangen lunch mét bijpassende rode wijnen (du vin rouge!). Gezien het restaurant uitblinkt in het selecteren van écht goede wijnen, liet ik mij hierin dan ook graag verrassen.

Als voorgerecht had ik een frisse zalmsalade, gevolgd door een heerlijk bereidde canette (eindelijk eend!) en we sloten af met een zoet lavacakeje. Of zoals de Fransen dat zo mooi noemen ‘Fondant au Chocolat’.

Tarn

Cave de LaBastide

Het is tegen de klok van half drie als wij aankomen bij de ‘wijnfabriek’ Cave de LaBastide, een coöperatieve fabriek van alle wijnboeren in de regio. Dit is het hart van Gaillac waar iedere boer zijn druiven brengt, om deze vervolgens aan de lopende band gebotteld te zien worden. Zeer interessant om te zien hoe dit gehele proces in de praktijk plaats vindt. Spoiler alert: geen gestamp met blote voeten op druiven dus.

Tijdreis aan smaken

Wij hadden specifiek dit weekend uitgekozen naar Tarn te gaan, omdat het culinaire festival ‘Fete de la Gastronomie’ plaatsvindt. Een jaarlijkse happening waarbij de Fransen vieren hoe bourgondisch zij zijn. Een mooie gelegenheid hieraan mee te doen uiteraard. Ieder jaar is er een ander thema verbonden aan dit event, dit jaar is het De Middeleeuwen.

In de avond schoven we voor een Middeleeuwse maaltijd aan bij toprestaurant Le Ménagier in Castelnau-de-Montmiral. Dit kasteelstadje is werkelijk waar de meest schilderachtige stad die ik ooit gezien heb, en het bevindt zich letterlijk op de top van een berg.

Uit de gehele omgeving kwamen mensen speciaal voor het 10-gangendiner van chef Gérard Garrigues. Het was een exclusieve aangelegenheid waarbij er echt recepten gekookt werden die honderden jaren oud waren. Ook de aanwezige locals hadden geen idee wat zij konden verwachten. Het resultaat was een uitgebreid, bijzonder diner dat een ware tijdreis aan smaken bevatte.

Tarn

Ontdek de regio Tarn zelf!

Het diner bij Les Ménagier was mooie afsluiting van paar heerlijke dagen in het zuiden van Frankrijk. Ben jij ook van plan een tripje te plannen naar de regio Tarn, kijk dan even op de website van Tarn Tourist Board en Occitanie – Sud de France voor meer leuke tips. En ben je op zoek naar een overnachtingsadres, dan adviseer ik je om eens rond te kijken bij een van de Logis Hotels die de regio Tarn rijk is.

Tarn

Tarn

Tarn

Tarn

Tarn

Chefs Quarter   ▸ door op
×
Home Food Drinks Places Inspiration About