Chefs Quarter Chefs Quarter Chefs Quarter Chefs Quarter

Paella met kip, zeevruchten en peterselie

Chefs Quarter
Chefs Quarter
Paella met kip, zeevruchten en peterselie

Mijn ouders en zus zijn onlangs een weekje naar Valencia geweest. Prachtige stad, naar wat ik gehoord heb. Zonnig, warm, een prachtig park, nieuwe en oude architectuur… Zou er zelf graag eens heen willen. Ook is Valencia de grondlegger van het meest Spaanse gerecht ooit: paella! Maar helaas viel dat blijkbaar toch erg tegen in de stad. En nee, mijn ouders en zus zijn geen moeilijke eters. Naar wat ik gehoord heb, kregen ze daar in meerdere restaurants een plat pannetje uitgeserveerd met voornamelijk een hele grote berg rijst, een enkele tomaat, wat garnaaltjes en een verdwaald stukje kip. Dat klonk werkelijk als de meest sneue pan paella ooit, en moedigde ons des te meer aan om eens zelf de keuken in te duiken om een lekker goedgevulde paella te maken. Dit keer met voldoende kip en garnalen, want dat is juist lekker. Hieronder vind je ons recept voor vier personen. Oh, en als iemand voor ons een gouden paella- of tapastip in Valencia heeft voor volgend jaar… Laat het vooral even weten.

Ingrediënten:
– 2 kippenbouillonblokjes
– 8 drumsticks of kippenvleugeltjes
– 1 ui
– 2 tenen knoflook
– 100 gram chorizo
– 400 gram risottorijst
– 1 eetlepel tomatenpuree
– 300 gram sperziebonen
– 4 trostomaten
– Saffraan
– 1 Citroen
– 1 bosje peterselie
– Peper en zout
– Naar eigen gewenste hoeveelheid: garnalen, inktvisringen en mosselen. Te koop bij de vishandel, maar ook gewoon in bakjes bij de Makro of Albert Heijn.

1. Zet een liter water op het vuur en voeg daar twee kippenbouillonblokjes aan toe. Het water kan rustig opgewarmd worden; het hoeft niet tot een kookpunt gebracht te worden.
2. Snipper 1 ui en 2 tenen knoflook. Snijd de chorizo in reepjes, en halveer en dop de sperziebonen. Ook de trostomaten mogen aan stukjes gesneden worden. Snijd de citroen dan in vier partjes, en snijd de peterselie fijn. Wat je aan zeevruchten hebt, kan je ook klaar zetten; pel als het nodig is de garnalen. Dan kan het op temperatuur komen. Als het bevroren is, natuurlijk even eerder uit de vriezer halen.
3. Pak een grote wokpan of hapjespan, zet hem op het vuur en doe daar een scheutje olijfolie in. Fruit daar kort de ui en de knoflook in. Als het glazig is, kan je de chorizo erbij doen. Dit geheel mag vier minuten even doorbakken. Vervolgens mag de risottorijst erin, en 2 minuten meegebakken worden. Wel af en toe even roeren. Voeg dan een eetlepel tomatenpuree toe, die 1 minuut meegebakken mag worden. Voeg de sperziebonen en tomaten toe, die 2 minuten meegebakken mogen worden.
4. Dan mag 3/4 van de warme bouillon die je in een pannetje hebt staan toegevoegd worden aan het geheel. Doe daar ook een zeer klein plukje saffraan. De eerstvolgende 25 minuten moet je er constant voor zorgen dat de rijst nat blijft. Dat doe je door de rest van de bouillon erbij te doen. Na 25 minuten moet het namelijk een smeuiige massa zijn. Ga hierbij niet volledig uit van wat er op het pakket van de risotto staat; dit kan te weinig tijd zijn. Als de bouillon opgekookt is gebruik je witte wijn; niet te scheutig, uiteraard. Waarschijnlijk heb je namelijk te kort aan de bouillon.
5. Tijdens het smeuiig maken en doorroeren van de risottorijst etcetera, kan je de drumsticks of vleugeltjes bakken. Als ze gemarineerd zijn, zijn ze klaar voor gebruik, maar als je ‘kale’ hebt, moet je ze nog wel even met peper en zout op smaak brengen. Pak hiervoor een koekenpan, doe daar een klontje roomboter in en bak zodra de boter gesmolten is de drumsticks of vleugeltjes goudbruin oftewel gaar.
6. Als de risottorijst en toebehoren klaar is, kunnen de inktvisringen, mosselen en garnalen toegevoegd worden aan het geheel. Warm deze goed door. Voeg dan nog wat peper toe; de zeevruchten zijn al zout genoeg van zichzelf. Nu mag je de risottorijst, die is opgepimpt met de zeevruchten, ineens ‘paella’ noemen. Hoezee!
7. Verdeel bij de opmaak van de diepe borden eerst de paella, dan de gesneden peterselie en dan de kippenpoten of -vleugeltjes over de borden. Serveer het partje citroen erbij. Of je laat de paella in je pan zitten, en garneert het met peterselie en voegt de kip eraan toe. Wel zo traditioneel!

Paella is erg lekker bij een fris wit wijntje, zoals een Chardonnay. Of iets met bubbels, als je wat te vieren hebt. Al hoeft dat voor mij geen reden te zijn voor een bubbeltje. Eet smakelijk!

Chefs Quarter   ▸ door op
×
Home Food Drinks Places Inspiration About