Chefs Quarter Chefs Quarter Chefs Quarter Chefs Quarter

Pont 13 in de Westelijke Houthavens van Amsterdam

Het Houthavengebied van Amsterdam is volop in ontwikkeling. Naast woningen en bedrijven schieten ook de culinaire hotspots uit de grond. Ik laat je graag kennismaken met Pont 13; een unieke locatie voor lunch, diner of borrel!

Chefs Quarter
Chefs Quarter
Pont 13 in de Westelijke Houthavens van Amsterdam

Restaurant Pont 13 is, zoals de naam al doet vermoeden, gevestigd in een oude stoompont. De historische pont is gebouwd in 1927 voor vervoer over het IJ. Gered van de sloop is de veerpont sinds 2005 in een stoer en eigentijds horecaconcept gehesen. Met een vaste ligplaats in de Westelijke Houthavens is dit een heerlijke plek om te lunchen, dineren of te borrelen terwijl je uitkijkt over het IJ.

Afgelopen week bracht ik samen met een vriendin (Marieke) een bezoekje aan Pont 13 voor een hapje en drankje. De sfeer en uitstraling van het restaurant vind ik echt te gek: grove en industriële elementen, die het historische aspect van de veerpont extra kracht bijzetten. De eyecatcher is toch de oude stoommachine in het midden van het restaurant.

Het restaurant is ruim opgezet, door de grote raampartijen is de ruimte mooi licht. Als je iets meer ‘privé’ wilt zitten, kun je in de vroegere loopboorden plaatsnemen. Vanaf deze tafeltjes heb je perfect zicht op het nieuwe woongebied dat wordt gebouwd. In de zomer neem je op het grote buitenterras plaats terwijl je geniet van de heerlijke speciaalbieren die Pont 13 aanbiedt. Wat ik een erg leuk pluspunt vind, is dat er een eigen aanlegsteiger is waar je met je bootje kunt aanmeren!

Restaurant Pont 13 in Amsterdam Houthavens

Verrassende smaken

De menukaart is overzichtelijk en divers. Bij Pont 13 koken ze uitsluitend met verse producten. Het wisselende weekmenu zorgt ervoor dat je hier vaker kunt komen en je toch met regelmaat kunt laten verrassen. Als voorgerecht koos ik de gerookte zalm met avocadoschuim, mierikswortel en getoast zeekraalbrood. Een mooi gerechtje waarbij ik de volle smaak van het avocadoschuim echt heel goed vond!

Marieke ging voor de salade van palmkool, hummus, gerookte amandelen en blauwe kaas. Marieke is gek op ‘shared dining’, wat betekende dat we met regelmaat hapjes uitwisselden zodat wat alles konden proeven. De palmkoolsalade is hoog op smaak en echt even ‘anders’ dan ik normaal eet, on a positive way. Ik zou willen dat we gewoon twee van deze salades hadden besteld.

Restaurant Pont 13 in Amsterdam Houthavens

Liefde voor de houtskoolgrill

Als hoofdgerecht koos Marieke voor het piepkuiken en ik ging voor de goudbrasem met spinaziesalade en tomatensalsa. Beiden gemaakt op de eigen houtskoolgrill wat zorgt voor een extra lekkere ‘BBQ’-achtige smaak. Sowieso ben ik een groot liefhebber van gegrilde vis, dus de brasem was wel aan mij besteed.

De wijn die we dronken is de Rioja Vega Tempranillo, een Spaanse Rioja gemaakt van rood fruit en met een kruidige, sappige smaak. De zwoele afdronk maakt dat dit een prima wijn is om de hele avond te drinken.

Restaurant Pont 13 in Amsterdam Houthavens

Chef’s Cheesecake

Ik ben het type dat bij het bekijken van de menukaart als allereerste een blik werpt op de desserts. Een soort gewoonte wat ervoor zorgt dat ik het hele diner uit kan kijken naar wat er nog komen gaat. Ook bij Pont 13 had ik binnen enkele seconden mijn keuze al gemaakt. Als zoet einde koos ik de Chef’s Cheesecake gemaakt van witte chocolade en yoghurt. Ja, dit smaakte net zo lekker als dat het klinkt. De volle smaak van de chocolade, gecombineerd met het frisse van de yoghurt maakt dit een lekkere afsluiter van een gezellige avond op een unieke locatie.

Waar vind je Pont 13?

Pont 13 is dagelijks vanaf 12.00 uur geopend voor koffie, lunch, borrel en diner. Je vindt Pont 13 aan de Haparandadam 50 in Amsterdam. Meer info op de website.

Restaurant Pont 13 in Amsterdam Houthavens

Chefs Quarter   ▸ door op
×
Home Food Drinks Places Inspiration About