Chefs Quarter Chefs Quarter Chefs Quarter Chefs Quarter

Tip: Sardinië is het verborgen paradijs voor foodies

Ben je op zoek naar een zonnige vakantiebestemming op een waanzinnig mooi eiland? Dan heb ik een goede tip voor je! Ontdek deze zomer het eiland Sardinië dat bruist van de culturele activiteiten, traditionele gerechten en karakteristieke wijnen. Ik vertel je graag meer!

Chefs Quarter
Chefs Quarter
Tip: Sardinië is het verborgen paradijs voor foodies

Als het gaat om smaken heeft Sardinië geen introductie nodig. De overvloed aan zonlicht en de ongerepte omgeving schenken unieke en authentieke smaken aan de lokale producten afkomstig van het land en uit de zee. Het is een eiland van duurzaamheid, de bakermat van voedsel en wijntradities met een typerend karakter. Een paradijs klaar om ontdekt te worden!

In de Middellandse Zee, ten zuiden van Corsica, vind je het Italiaanse eiland Sardinië. De pittoreske hoofdstad Cagliari is de toegangspoort van het kleurrijke eiland en is goed bereikbaar met een rechtstreekse KLM-vlucht van Amsterdam naar Sogaer Cagliari Airport. Cagliari is een heerlijke stad waar strand, cultuur en heerlijk eten hand in hand gaan. Daarbij is het ook het ideale vertrekpunt om de rest van het eiland te verkennen.

De historische stad kenmerkt zich door haar nostalgische Italiaanse straatjes en kleurrijke gebouwen. Een opvallende bezienswaardigheid is het kasteel (Castello) in het oudste deel van het centrum, bovenaan een heuvel. Een stadswandeling door het centrum van Cagliari levert zonder twijfel mooie foto’s op.

Tip: Sardinië is het verborgen paradijs voor foodies

De veelzijdigheid van Sardinië

Het mediterraanse eiland heeft ontelbaar veel kleine zanderige baaitjes, dit maakt de bestemming ideaal voor een strandvakantie. Naast bakken op het strand is er ook veel te zien op Sardinië. Breng een bezoek aan de Grotta di Nettuno: imposante druipsteengrotten ten westen van de stad Alghero. Wat indrukwekkend is aan de grotten is dat deze ongeveer een meter boven zeeniveau aan de voet van een 110 meter hoge klif liggen.

Wandelaars mogen beslist de twee uur durende wandelroute naar de berg Tiscali niet missen. De berg, gelegen bij het dorpje Dorgali, is met name bekend doordat hij hol is en van binnen ooit bewoond was. Gaaf, hé?!

Tip: Sardinië is het verborgen paradijs voor foodies

Delicate smaken uit de Sardijnse keuken

De kwaliteit van de producten en bereidingswijze zijn elementen die de authentieke recepten van Sardinië kenmerken en onderscheiden. De Sardijnse keuken is nog steeds erg vergelijkbaar met de manier waarop het vele eeuwen geleden was. Of het nu aan de kust, in het binnenland of in het centrum van Cagliari is; de heerlijke specialiteiten van Sardinië, gebaseerd op eenvoudige en pure ingrediënten, blijven je verrassen door hun delicate smaken.

Sardinië is de thuisbasis van talrijke traditionele producten van hoge kwaliteit, waaronder de Pecorino en Fiore Sardo-kazen, Carciofo Spinoso (artisjok), Zafferano (saffraan) en Bottarga (gezouten viskuit). Familiekeukens en restaurants zijn altijd aan het werk om typische recepten en specialiteiten klaar te maken. Een mooi voorbeeld hiervan is de gedroogde pasta fregola enmalloreddus en verse pasta’s zoals culurgiones, filindeu en lorighittas, uiteraard met de hand, volgens nonna’s recept, bereid.

Tip: Sardinië is het verborgen paradijs voor foodies

Elk gebied heeft zijn eigen typische wijn

Waar je ook bent op het eiland, er valt altijd iets culinairs te proeven en te beleven. Bezoek de lokale markten, een wijnbeurs of één van de foodfestivals die gedurende het jaar plaatsvinden. Een goed voorbeeld hiervan is het wijnfestival ‘Calici di stelle 2019’ in Sennori, hét zomerevenement dat van 2 en 11 augustus plaatsvindt. Livemuziek, gastronomische hapjes en lokaal geproduceerde wijnen staan hierbij centraal.

In het najaar is het herfstfestival ‘Autunno in Barbagia’ in Barbagia ook een aanrader. Het festival start op 1 september en duurt de hele herfst. Het festival vindt plaats in 32 dorpen (waaronder Bitti, Oliena en Dorgali), waarbij bezoekers de kans krijgen de historische, culturele én culinaire tradities van het eiland te ervaren. Maak kennis met de lokale bevolking en laat je verrassen door de lekkere gerechten en wijnen die zij voor je klaar hebben staan.

Mijn favoriete activiteiten zijn de verschillende smaakroutes die je naar typische (lokale) restaurants of langs de prachtige wijngaarden brengen. Elke regio op het eiland heeft één of meerdere wijngaarden die kenmerkend zijn en karakteristieke wijnen produceren: Vermentino in Gallura, Torbato en Cagnulari in Alghero, Carignano in Sulcis, Cannonau in Ogliastra en Nuorese, Monica en Nuragus in de vlakte van Campidano, Vernaccia in het gebied Oristano en Malvasia in Bosa. De Sardijnse wijnen zijn niet heel bekend in Nederland, maar erg goed en verrassend lekker!

Opvallend is dat de kwaliteit van de wijnen over het gehele eiland hoog is, wat het een waar feestje maakt om meerdere wijnboeren te bezoeken voor een proeverij. De gepassioneerde wijnmakers ontvangen je graag om je meer te vertellen over hun vak. Vergeet ook niet een flesje mee te nemen voor thuis!

Tip: Sardinië is het verborgen paradijs voor foodies

Ready to go?

Met een rechtstreekse KLM-vlucht van Amsterdam naar de luchthaven van Cagliari, is Sardinië dichterbij dan ooit en geniet jij van alle heerlijkheden die het eiland te bieden heeft. Na je aankomst op Sogaer Cagliari Airport adviseer ik een auto te huren, zodat je kunt gaan en staan waar je wilt. Liever met het openbaar vervoer? Geen probleem, met de trein of bus ben je binnen no time in het centrum van hoofdstad Cagliari.

Ik hoop je met dit artikel wat inspiratie gegeven te hebben voor je volgende reis. Een goede periode om Sardinië te bezoeken is in de zomer, maar in september en oktober is het er ook erg goed vertoeven. Het is voor mij zeker een eiland waar ik graag nog een keer naar terugkeer.

Tip: Sardinië is het verborgen paradijs voor foodies
Beeld: iStock / Roman Babakin

Tip: Sardinië is het verborgen paradijs voor foodies
Beeld: iStock / alxpin


Beeld: shutterstock / stefano garau

Chefs Quarter   ▸ door op
×
Home Food Drinks Places Inspiration About