Chefs Quarter Chefs Quarter Chefs Quarter Chefs Quarter

Tarte tatin van appel

Chefs Quarter
Chefs Quarter

In maart volgde ik een uitgebreide kookworkshop in De Kookfabriek, op uitnodiging van Hardys Wines (lees hier mijn terugblik op het event). We kookten een heerlijk diner waarbij ik verantwoordelijk was voor het dessert (yes my favorite!). Ik maakte een tarte tatin van appel; blijer kun je mij niet maken! Ik ken inmiddels veel variaties op dit klassieke Franse dessert en dit recept is er zeker één die ik nog vaak ga maken.

De tarte tatin maak je prima vooraf en schuif je vervolgens de oven in als je gaat tafelen met familie of vrienden. Vergeet hem er na 20 minuten niet uit te halen en laat even afkoelen voor je hem stort. Het recept is eenvoudig te bereiden, ik ben erg benieuwd hoe jouw eindresultaat wordt, succes!

Dit heb je nodig (voor 1 taart):

Bodem
– 120gr roomboter (op kamertemperatuur)
– 250gr bloem
– 1 eidooier
– snufje zout

Karamel
120gr suiker
100gr roomboter

Vulling
– 500ml water
– 150gr suiker
– 1 eidooier
– 12 elstar appels

En zo maak je het:

1. Verwarm de oven voor op 185 graden. Neem de boter op tijd uit de ijskast zodat deze niet te koud is en snij in blokjes.

2. Doe een snufje zout door de bloem en maak een berg met een kuil in het midden. Doe de blokjes boter in het de kuil en meng met je vingertoppen door de bloem tot een kruimeldeeg.

3. Maak weer een berg met een gat in het midden. Doe de eidooier in het gat met twee eetlepels water en meng tot een homogene deegbal. Wrijf de bal deeg een aantal keer uit over de werkplank en kneed weer tot een bal. Wikkel het deeg in vershoudfolie en bewaar in de koeling.

4. Smelt de boter zonder bruin te laten worden en voeg de suiker toe. Laat het licht karamelliseren en neem de pan van het vuur.

5. Schil de appels en verwijder de klokhuizen met een appelboor. Bewaar deze! Zet schillen en klokhuizen onder water in een pan en voeg 150 gram suiker toe. Laat zeker 20 minuten koken en zeef het sap.

6. Snij de appels in tweeën en zorg dat ze in de hoogte allemaal gelijk zijn. Leg ze vervolgens dicht tegen elkaar aan, staand in de pan met karamel. Zet de pan 15 minuten op laag vuur, zodat de karamel gaat pruttelen. Zet de pan vervolgens 10 minuten in de oven op 180 graden, zodat de appels gaan zakken.

7. Bestrooi de werkplank met bloem en rol het deeg uit tot een ronde plak die 5 cm groter is dan de doorsnede van de pan. Bedek de appels met het deeg, bestrijk deze met eigeel en zet nog 20 minuten in de oven. Haal de taart uit de oven en laat iets afkoelen. Plaats vervolgens een snijplak op de pan en draai in 1 soepele beweging om. Bestrijk de taart met de appelsiroop en snij in 8 gelijke stukken.

Dit recept voor tarte tatin is de absolute ‘grandé finale’ van je diner! De zoetige appelsiroop maakt het helemaal af. Ook erg lekker met een dot verse slagroom of een bolletje roomijs. Cheers!

Chefs Quarter   ▸ door op 20 mei 2017
×
Home Food Drinks Places Inspiration About