Chefs Quarter Chefs Quarter Chefs Quarter Chefs Quarter

Taste of Latvia: puur, gezond en origineel

Afgelopen week zijn wij in Hotel Okura Amsterdam aanwezig geweest bij het event 'Taste of Latvia' waarbij wij letterlijk een kijkje in de verrassende keuken van Letland kregen. Ik vertel je graag meer!

Chefs Quarter
Chefs Quarter
Taste of Latvia: puur, gezond en origineel

Deze week staat The Chefs Quarter in het thema van Letland. Onlangs waren wij aanwezig op het evenement ‘Taste of Latvia’ waar wij de kleurrijke en toch ook rauwe smaken van Letland hebben mogen proeven. Ik had totaal geen voorstelling bij de Letse keuken, maar werd blij verrast!

Lets eten is puur, gezond en origineel. Veel Letse chefs werken uitsluitend met seizoensproducten. Ze zijn goed voor de natuur en met de ingrediënten die ze in dat seizoen uit de grond kunnen halen zijn ze enorm inventief! De Letse keuken zit dan ook, net als het land zelf, vol verrassingen. Zo proef je er gefermenteerde groentes als komkommer en zuurkool, maar ook gerookte haring en zijn er langs de indrukwekkende Gauja rivier vele bessen te vinden die gebruikt worden voor sappen, soepen en sauzen.

Deze onbekende smaakcombinaties, culinaire sensaties en Letse tradities brengt het LIAA (Investment and Development Agency of Latvia) graag onder de aandacht. En daarom vindt er tussen 28 mei en 1 juli een Letse maand plaats met afgelopen week de kick off in de vorm van een Cook Up tussen chef Dzintars Kristovkis uit Letland en chef Maurits van der Vooren.

Taste of Latvia: puur, gezond en origineel

Bijzondere smaakcombinaties uit Latvia

Als voorgerecht kregen wij sardientjes in zuurdesembeslag met een kweeperenmayonaise geserveerd. Een bijzondere smaakcombinatie, maar wel erg lekker. Het tweede voorgerecht was een “Risotto” van aardappel met wilde knoflook, geitenkaas en olie van doperwtencressen. Dit is persoonlijk mijn favoriet van de avond, ik vind de romige smaak gecombineerd met de geitenkaas te gek.

Als hoofdgerecht werden wij blij verrast met op hennep gerookte kabeljauw met bloemkoolcouscous, hazelnootmelk, havermoutcreme, wilde champignons, hennepzaadolie en melganzenvoet. Hier proef je het seizoen goed in terug.

Als finale gerecht werd er afgesloten met structuren van aardbeien, rabarber, yoghurt, dragon en een ‘touch of’ hooi. Ja echt, de hooi werd geïnfuseerd en vervolgens gebruikt in het dessert. Lekker? Absoluut! Ik ga nog even mijn best doen hier het recept van te achterhalen!

Taste of Latvia: puur, gezond en origineel

Handgemaakt keramiek

Het eten werd geserveerd op een bijzondere collectie van handgemaakte keramieken borden en schalen. De product designer hiervan, Beate Snuka, kwam zelf even vertellen hoe deze collectie tot stand kwam. Lees meer over deze Letse designer.

Taste of Latvia: puur, gezond en origineel

Chefs Quarter   ▸ door op
×
Home Food Drinks Places Inspiration About