Chefs Quarter Chefs Quarter Chefs Quarter Chefs Quarter

Terugblik: Asian Streetfood in restaurant De Tropen

Zaterdag 19 mei werd restaurant De Tropen omgetoverd tot een Shanghai Bistro XXL, speciaal voor het event My Kitchen is Your Kitchen. Thank god dat wij aanwezig mochten zijn om te genieten van een 6-gangen Asian Streetfood diner!

Chefs Quarter
Chefs Quarter
Terugblik: Asian Streetfood in restaurant De Tropen

Elke maand wordt de prachtige locatie in Amsterdam-Oost omgetoverd tot een tropische comfort zone waar steeds de keuken van een land uit de Tropen centraal staat. Chef Hans Ribbens nodigt een gerenommeerde chef uit met wie hij een bijzonder menu samenstelt. Dit keer staat ‘Asian Streetfood’ centraal en daarom werden de toppers van Shanghai Bistro uit De Pijp ingevlogen. Chef Francis Tavarez kookt 6-gangen die met veel liefde en aandacht zijn bereidt. Best een uitdaging trouwens, gezien er ongeveer 200 gasten aanwezig zijn in De Tropen.

Nieuwe smaken ontdekken

Er werd gestart met een cappuccino. Nee, niet zo’n koffie met opgeschuimde melk. Deze eerste gang bestaat uit Noordzee krab, Tomyum kokos schuim, koolrabi, gamba-dumpling en bieslook. O, en het werd gepresenteerd in een uitgeholde koolrabi. Ja, dus er heeft iemand 200 stuks uitgeschraapt. Respect hoor!

Als Shanghai Bistro ergens om bekend staat, zijn het wel de fantastische buns. De volgende gang bestond dan ook uit een Bao Bun gevuld met gamba’s, X.O. saus, limoen mayonaise, komkommer en een crunch. Het liefst eet ik deze buns gewoon de hele avond door.

Dat gaat niet, want met de volgende gang werd snel doorgepakt. Een tartaar van coquille met appel, parfum van groene olijf, citrus en een crème van vergeten groenten werd voor ons gepresenteerd. Een echte smaakbeleving, wat trouwens bij ieder gerechtje het geval is. En vooral ook nieuwe smaken ontdekken. Ik word zo blij van eten wat vernieuwd is en wat er tevens prachtig uitziet.

Ook zo’n plaatje om te zien is het volgende gerecht: gestoomde kabeljauw, kokos limoen, ziltig plantje, radijs, Thaise basilicum en nori. Het kleurrijke palet zorgt voor een paar Instagram-waardige foto’s. #foodporn ten top. Niet alleen de aanblik, maar ook de smaak is om verliefd op te raken.

Drie maanden in Azië

De vijfde gang heeft een interessant verhaal. Chef Francis is voordat Shanghai Bistro vorig jaar augustus haar deuren opende, voor drie maanden naar Azië afgereisd om daar de fijne kneepjes van de bereiding van de Char Siu onder de knie te krijgen. Een bijzonder gerecht dat een ambachtelijke bereiding kent, in de volksmond ook wel geroosterde buikspek met zoetzuur rettich. Mijn absolute favoriet! De presentatie is ook wederom prachtig, in een mooie glazen kom met een verrassende schuim on top.

Als afsluiter van de avond volgde de Shanghai Cocktail; een dessert gemaakt van kokos, yoghurt, passievrucht en lavasolie. Lavasolie is gemaakt uit de lavasplant, ook wel bekend als de maggiplant. Alleen al voor deze cocktail ga ik binnenkort weer langs bij de urban bistro aan de Van Woustraat 110!

Beeld: Lost in Music

Chefs Quarter   ▸ door op
×
Home Food Drinks Places Inspiration About