Chefs Quarter Chefs Quarter Chefs Quarter Chefs Quarter

The Harvest: Boeren klaar? Oogsten maar!

De herfst staat in het teken van het oogsten: diverse soorten groenten, maar natuurlijk ook druiven. De wijnoogst vindt alleen niet over de hele wereld plaats in 'ons' najaar! Lees meer over The Harvest.

Chefs Quarter
Chefs Quarter
The Harvest: Boeren klaar? Oogsten maar!

Boeren die af en aan hun geplukte druiven komen brengen, letterlijk met vrachtwagens vol arriveren bij de fabriek waar the magic happens, oftewel het wijn maken. Het oogstseizoen op het Noordelijk halfrond is in volle gang. En dat betekent plukken wat je plukken kan en aan de lopende band door. Het is immers belangrijk dat de oogst binnen is voordat er een herfstachtige storm passeert die de wijnranken in zijn razernij om zeep helpt.

Wijnoogst in de oude wereld

Het proces van plukken, verwerken en bottelen heb ik tijdens mijn roadtrip in Zuid Frankrijk live mogen aanschouwen. Bij een coöperatieve fabriek, waar ongeveer 100 boeren waren aangesloten, draaiden de machines eind september op volle toeren. De drukste periode van het jaar, maar alles verloopt vlekkeloos.

De druivenoogst op het Noordelijk halfrond vindt plaats in de maanden augustus (startende bij Spanje en Sicilië) tot december (afsluitend met Zwitserland en Eiswein, Duitsland). De exacte begindata van een oogst zijn afhankelijk van het weer en kan per jaar daarom verschillen. De duur van de oogst varieert vaak van 7 tot 15 dagen en dat is dan flink aanpoten, want zelfs als het regent moeten boeren de wijngaarden in omdat de druiventrossen anders gaan rotten.

The Harvest: Boeren klaar? Oogsten maar!

De oogst op het Zuidelijk halfrond

Maar wist je dat het oogstseizoen van De Nieuwe wijnwereld, oftewel het Zuidelijk halfrond, heel anders verloopt? Daar is het op dit moment nog zomer en vindt ‘The Harvest’ pas plaats in de periode januari tot maart. Precies tegengesteld met Europa dus. De eerste wijnen van het jaar komen daarom uit Zuid Afrika, Australië en Nieuw Zeeland.

Ik drink graag Australische wijnen, waaronder Hardys, vanwege de grote diversiteit aan smaken. Logisch ook want Australië is een land met een breed klimaat. Van nachtvorst tot extreme droogte en hitte; Aussie got it all. En uiteraard is dit van invloed op het rijke aanbod aan wijnen dat van down under afkomstig is. Het oogsten van druiven in dit werelddeel vindt over het algemeen plaats van half februari tot half april.

Voor wijnhuis Hardys is dat flink doorpakken als het oogstseizoen geopend is. Op de wijngaarden in de regio Barbossa Valley, het zuiden van Australië waar o.a. William Hardy Shiraz vandaan komt, zal dat komend voorjaar niet anders zijn. En dat mag ook, want de rode druiven zien er dit jaar veelbelovend uit met hun diepe rode kleur, gevarieerde aroma’s en rijkheid aan fruit en tannines. In Adelaide Hills, een koeler wijngebied waar veel Hardys wijnen geproduceerd worden, wordt de oogst van 2017 als kwalitatief hoogstaand beschouwd. Bijzonder, gezien het een ‘natte’ zomer betreft voor Australische begrippen.

Machinaal oogsten

Het oogsten is een proces dat niet vaak meer met de hand gebeurd. Hoewel ‘hand geplukt’ lekker authentiek klinkt is het vaak niet de meest efficiënte manier van werken. Helemaal als er bijvoorbeeld een grote storm voor de deur staat, dan heeft snelheid de hoogste prioriteit. Kilometers grote wijngaarden kunnen in een paar uur worden geoogst. Het snelle oogsten is ook erg handig wanneer de temperatuur buiten ineens een paar graden omhoog schiet. De zuurtegraad in de druiven zal dan in hoog tempo dalen terwijl de suikers in de druif juist een boost krijgen. Iets wat de wijnboeren voor willen zijn, om een zware wijn te voorkomen.

Is er dan geen wijnboer meer die handmatig plukt? Natuurlijk wel! Bij hele steile, maar ook bij zeer kleine wijngaarden heeft handmatig plukken alsnog de voorkeur. Voor de rest: lang leve het machinaal oogsten!

Chefs Quarter   ▸ door op
×
Home Food Drinks Places Inspiration About