Chefs Quarter Chefs Quarter Chefs Quarter Chefs Quarter

Traditionele Arretjescake volgens oma’s recept

Arretjescake is een koude cake die in verschillende Nederlandse streken gegeten wordt. Hoewel de ingrediënten per streek verschillen, is de basis hetzelfde.

Chefs Quarter
Chefs Quarter

Ooit gehoord van Arretjescake? Nee? Dat is eigenlijk ook niet zo gek want het is een traditionele, koude cake die slechts in een paar streken van Nederland gegeten wordt. Hoewel de precieze ingrediënten per streek en per recept verschillen, is de basis eigenlijk altijd hetzelfde. De verschillende ingrediënten worden gemixt en moeten vervolgens een dag in de koelkast opstijven. Het lange wachten wordt uiteindelijk beloond met een heerlijke zoete cake! Love it!

Oorspronkelijk is de Arretjescake een recept uit een promotieboekje van Nederlandsche Oliefabrieken (NOF) Calvé-Delft. De Calvé van de pindakaas inderdaad! Calvé voerde destijds twee soorten vet, namelijk de Delfia (een soort frituurvet van kokosvet) en Delfrite, een soort margarine. Het stripfiguurtje Arretje Nof werd als boegbeeld in reclames gebruikt voor deze producten. Recept nummer 100 was Arretje’s persoonlijke trots: de cake. Het kon van beide producten gemaakt worden, waarbij in de zomer Delfia werd aanbevolen, omdat de cake anders te slap zou blijven. Wij gaan voor de variant met margarine én roomboter.

Hoeveel tijd kost het?
15 minuten voorbereiden + 10 uur in de koelkast

Dit heb je nodig (voor 1 cake):
– 125 gram boter
– 125 gram margarine
– 200 gram witte basterdsuiker
– 5 eetlepels cacao
– 200 gram Maria koekjes (van Verkade)
– 2 eieren

En zo maak je het:
1. Smelt de boter en margarine samen in een steelpannetje. Klop vervolgens de eieren met de suiker luchtig. Voeg dan de eetlepels cacao toe en roer de warme boter erdoor.

2. Doe de koekjes in een plastic zak en sla ze fijn door midden van een deegroller. Het is niet erg als er nog wat grove stukjes bij zitten, dat is juist lekker in de cake straks. Roer vervolgens de koekjes door het botermengsel.

3. Bekleed een kleine cakevorm met bakpapier en vul deze met het mengsel. Laat de cake nu minimaal 10 uur in de koelkast opstijven. Makkelijk is de avond van te voren bereiden, zodat die de hele nacht kan staan.

4. Bestrooi de Arretjescake vlak voor het serveren met poedersuiker, ziet er lekker vrolijk uit! Cheers!

Arretjescake

Chefs Quarter  ▸ door op 13 februari 2016
×
Home Food Drinks Places Inspiration About