Chefs Quarter Chefs Quarter Chefs Quarter Chefs Quarter

Verrukkelijke kerstkoekjes met appel

Chefs Quarter
Chefs Quarter

Het ‘Holiday Season’ is geopend en daarom bakken wij er weer op los. Afgelopen weekend maakte ik koekjes met Nutella, vandaag ga ik voor kerstkoekjes met appel. Leuk voor de variatie hé! Ik heb van Marlene een aantal appels ontvangen waar ik natuurlijk wat smakelijks uit de oven moest toveren. Overheerlijke koekjes bedekt met chocolade over een hart van appel.

Bij deze kerstkoekjes met appel hebben we gekozen voor Red Delicious appels, die zijn aangenaam zoet en aromatisch. Marlene is een merk appels uit de Italiaanse regio Alto Adige/Zuid-Tirol. Het staat symbool voor de hoge kwaliteit van het fruit uit deze streek. Marlene is het belangrijkste Italiaanse appelmerk dat te koop is in verschillende variëteiten.

Originele Kerstversiering
Nog een voordeel van deze koekjes is dat je ze ook kunt gebruiken als kerstversiering voor in de boom. Boor er een gaatje door, voor je ze in de oven doet. Nadat ze zijn afgekoeld haal je er een rood lintje doorheen, om je kerstkoekjes om te toveren tot originele kerstboomhangers. Niet vergeten ze op te eten, anders heb je straks allemaal fruitvliegjes in de boom zitten (oeps!).

Dit heb je nodig (voor 10 koekjes):

voor de vulling
– 4 appels (Red Delicious Marlene appels)
– 50 gram suiker
– 20 gram citroensap

voor het zanddeeg
– 400 gram bloem
– 200 gram basterdsuiker
– 300 gram zachte roomboter
– 2 eieren

Optioneel: 150 gram pure chocolade

En zo maak je het:

1. We starten met de vulling. Schil de appels en snijd ze in kleine blokjes en doe ze in een schaal. Strooi de suiker eroverheen en besprenkel met het citroensap. Bedek de schaal met plastic folie en zet het geheel ten minste twee uur in de koelkast. Doe de appelblokjes hierna in een grote koekenpan en bak ze snel op hoog vuur. Haal ze dan van het vuur en laat ze afkoelen tot kamertemperatuur.

2. Het zanddeeg maak je als volgt. Meng de basterdsuiker door de zachte boter en voeg de eieren en tot slot de bloem toe. Maak hiervan een deegbal en laat deze een uurtje rusten in de koelkast. Verwarm de oven alvast voor op 180 graden.

3. Rol het deeg vervolgens uit met een deegroller en maak er rondjes van. Doe in het midden van de rondjes een kleine hoeveelheid van de eerder bereide Red Delicious appelvulling en bedek dit met een tweede laagje zanddeeg. Maak met een rietje een gaatje, waar je later een lintje doorheen kunt halen.

4. Bak de koekjes in ongeveer 10 à 12 minuten in de oven. Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen. Voor extra versiering, doop de koekje voor de helft in gesmolten pure chocolade die “au bain-marie” bereid is. Leg ze op bakpapier en laat ze ongeveer een uurtje drogen.

Ziezo! Je verrukkelijke kerstkoekjes met appel zijn klaar!

Chefs Quarter   ▸ door op 13 december 2016
×
Home Food Drinks Places Inspiration About