Chefs Quarter Chefs Quarter Chefs Quarter Chefs Quarter

Wat kun je als professioneel chef-kok met een stoomkoker

Een maaltijd stomen is super populair! Vlees, groente, vis, aardappelen, het kan allemaal. Maar waar moet je als culinaire pro op letten?

Chefs Quarter
Chefs Quarter
Wat kun je als professioneel chef-kok met een stoomkoker

De stoomkoker wordt steeds populairder. In menig keuken zie je tegenwoordig zo’n apparaat staan. Niets nieuws onder de zon, want onze grootouders kookten ook al op stoom. Het voornaamste verschil is dat ze dit veelal deden met behulp van een pan water op het gasfornuis, waarboven een speciale stoompan werd geplaatst. Tegenwoordig zijn er nieuwe technologieën die ons in staat stellen om op stoom te kunnen koken. Menig chef-kok kan niet wachten om de stoomkoker te gaan gebruiken als basisapparaat in de keuken.

Gezond en lekker

De stoomkoker heeft als grote voordeel dat het voedsel op de meest gezonde wijze wordt bereid. Door de constante temperatuur is het vrijwel onmogelijk om een gerecht te laten mislukken. In de meeste keukens is de hectiek groot, maar met de stoomkoker creëer je juist rust. Je weet exact hoe lang het duurt voordat een gerecht klaar is en je hoeft er verder geen aandacht aan te schenken. Het ding doet vanzelf zijn werk. De stoom in een stoomkoker wordt nooit warmer dan 100 graden (het punt waarop water in stoom verandert), dus hoef je nooit bang te zijn dat je voedsel oververhit raakt. Bovendien blijven alle vitaminen bij deze wijze van koken behouden.

Populair in de Aziatische keuken

Stomen wordt in Azië al veelvuldig gedaan. Daarvoor worden over het algemeen kleine stoommandjes gebruikt. Die mandjes zijn meestal van bamboe of een soortgelijke grondstof gemaakt. Eigenlijk zijn de hedendaagse stoomkokers op hetzelfde principe gebaseerd. Alleen is het mandje vervangen door een professionele en duurzame gestapelde pan, die de mogelijkheid biedt om meerdere gerechten tegelijk te bereiden.

Vlees, groente, vis, aardappelen, het kan allemaal gestoomd worden. Toch zijn het vooral de groentegerechten die veelal in de stoomkoker worden bereid. Dat heeft er met name mee te maken dat de groente op deze manier zijn oorspronkelijke textuur behoudt.

Waar je op moet letten

Er zijn heel wat verschillende stoomkokers verkrijgbaar. Belangrijk voor de professionele kok is natuurlijk de capaciteit: hoeveel kun je er tegelijk mee bereiden? Ook de kwaliteit speelt uiteraard een rol. Voor professioneel gebruik is een roestvrijstalen uitvoering beslist een aanrader. Die gaan veel langer mee dan een kunststof variant.

Een goede stoomkoker koop je het beste bij Chefcheck want daar heb je keus uit vrijwel alle denkbare modellen en kwaliteiten. Daarna is het een kwestie van de gebruiksaanwijzing lezen en aan de slag gaan!

Chefs Quarter   ▸ door op
×
Home Food Drinks Places Inspiration About