Chefs Quarter Chefs Quarter Chefs Quarter Chefs Quarter

Wijntip: De taal van de sommelier

Het drinken van wijn kunnen wij als de beste. Maar een wijntje bestellen blijkt soms nog wel is een uitdaging. Met een paar simpele tips spreek jij zo vloeiend de taal van de sommelier. Cheers!

Chefs Quarter
Chefs Quarter
Wijntip: De taal van de sommelier

Inmiddels is onze wijnkennis op een punt gekomen dat wij overduidelijk weten wat we wél en niet lekker vinden. Alleen als we dan op een zonnige voorzomeravond op een terrasje zitten en zin hebben in een makkelijk te drinken wijntje; hoe bestel je dat dan? Uiteraard kun je roepen ‘Ey pik, doe maar wat makkelijks’, maar dat komt niet zo chique over. Wij geven je graag wat tips zonder als een wijnsnob over te komen, maar wel de taal van de sommelier te spreken en een beetje te begrijpen wat de beste man of vrouw zegt.

Sommeliers hebben in de basis een handvol termen die ze gebruiken om wijn te omschrijven. Uiteraard heb je de echte ‘storytellers’ erbij zitten die uren kunnen uitweiden over de oorsprong van een wijnhuis, maar vaak houden ze het bij korte termen. Deze wijngoeroe’s kennen (en nog beter ze begrijpen) is bijzonder handig. Hieronder de basisbegrippen kort toegelicht.

Flamboyant
Noemt de sommelier de wijn ‘flamboyant’, dan heb je te maken met een fruitig flesje.

Complex
Als een wijn ‘complex’ is, betekent het dat een wijn veel verschillende smaken heeft.

Kernachtig
Wanneer de term ‘kernachtig’ op tafel gegooid wordt, dan omschrijft de sommelier een frisse en basische wijn.

Opulent
De term ‘opulent’ wordt gebruikt als een wijn rond en rijk van smaak is.

Intens
Een ‘intense’ wijn staat voor een geconcentreerde smaak en aroma.

Elegant
Een term die de sommelier ook vaak gebruikt is ‘elegant’. Dit betekent dat de wijn licht en gebalanceerd is.

Hoe bestel je dan?

Vragen of er een droge witte wijn op de kaart staat is niet zo handig, gezien het feit dat negentig procent van de wijnkaart droog is. Je kunt beter aangeven dat je een wijn wilt met een lichte, medium of volle body. Overigens hoef je dat op het gemiddelde festival niet te proberen. Daar is het gewoon zoet, droog of rosé.

Licht, medium of vol?

Als afsluiter geef ik je graag nog een kort lijstje met wat nu precies een ‘lichte’, ‘medium’ of ‘volle’ wijn is. Dit zijn slechts een paar voorbeelden, er zijn natuurlijk nog veel meer wijnen op de markt.
– Lichte wijnen zijn Sauvignon Blanc, Sancerre, Chablis en Pinot Noir.
– Medium zijn Chardonnay en Syrah.
– Wijnen met een volle body zijn Amerikaanse Chardonnay’s, Bordeaux en Grenache. Bij een volle body hoort vaak een hoger alcoholpercentage en een rijkere en meer intense smaak.

Ik hoop dat je met deze informatie wat beter uit de voeten kunt als je een sommelier tegen het lijf loopt. Met deze basisbegrippen begrijp je de ‘taal van de vinologie’ meer en kun je jezelf verstaanbaar maken!

Chefs Quarter   ▸ door op
×
Home Food Drinks Places Inspiration About